تبلیغات
به وبلاگ خودتون خوش آمدید! - بیماری حصبه2
به وبلاگ خودتون خوش آمدید!

********* SAEED NOORI ***********

     

 

 

 

     

              بسم الله الرحمن الرحیم

 

 

 

موضوع تحقیق :

          

          در مورد بیماری حصبه چه میدانیم؟

 

 

 

http://www.saeedsite.mihanblog.com

 

 

كلیات :

 

از ابتدای فصل زیبای بهار، فروش میوه هایی نظیر گوجه سبز و چغاله بادام توسط میوه فروشان و فروشندگان دوره گرد آغاز می شود و عموما کودکان با دیدن این گونه میوه ها روی چرخ دستی که ظاهری تمیز و خیس دارد، به گمان شسته بودن آنها توسط فروشنده، بلافاصله با پاشیدن نمک، آن را میل می کنند.

 در حالی که فروشنده صرفا برای خوش رنگ و لعاب نگه داشتن میوه هایش، روی آنها آب می پاشد که همین امر می تواند منجر به بروز بیماری های عفونی و گوارشی از قبیل "حصبه" شود.

دکتر میترا رنجبر ، متخصص بیماری های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با "جام جم" در خصوص این بیماری می گوید: منبع بیماری حصبه، انسان است و میکروب آن از طریق دفع مدفوع و آلوده شدن دست شیوع پیدا می کند، هر چند ممکن است فرد ناقل این میکروب هیچ علامتی از این بیماری نداشته باشد ولی پس از دفع مدفوع و آلوده شدن دست هایش می تواند هر ماده غذایی دیگری را آلوده کند.

به گفته این پزشک متخصص، این بیماری از بهار شروع می شود و با گرمای هوا به اوج خود می رسد و در فصل پاییز از شدت آن کاسته می شود.

حصبه‌ عبارت‌ است‌ از عفونت‌ باکتریایی‌ دستگاه‌ گوارش ‌كه می‌تواند تمامی‌ سنین‌ را مبتلا کند ولی‌ شیرخواران‌ و افراد بالای‌ 60 سال‌ معمولاً دچار موارد شدیدتری‌ می‌گردند.

 

 

 

 

 

 

 

علائم مورد مشاهده :

 

تب و شکم درد از علائم بسیار شایع این بیماری است که در کنار این علائم تعریق، بی اشتهایی، درد عضلات، یبوست در بزرگسالان و اسهال در کودکان، خونریزی از بینی و گلودرد نیز جلب توجه می کند.

این متخصص عفونی با اشاره به این مطلب، عوامل افزایش دهنده این بیماری را با وضعیت بهداشتی جامعه در ارتباط دانسته و عنوان می کند: هنگامی که آب شرب آلوده به فاضلاب شود و نحوه بکار بردن ضدعفونی کننده، اصولی نباشد شیوع این بیماری نیز گسترش پیدا می کند.

 

بیماری چگونه منتقل میشود؟

 

راه انتقال حصبه نیز همانند بیماری وبا از طریق مدفوع و دهانی است و در صورت آلوده بودن سبزیجات و میوه ها به این میکروب، با شستشوی دقیق و پخت سبزیجات می توان میکروب را از بین برد.

دکتر رنجبر با اشاره به انتقال این میکروب از طریق سبزیجات و میوه  های آلوده یادآور می شود: میوه های بهاری همچون چغاله بادام و گوجه سبز که دائما توسط فروشندگان دوره گرد جهت شادابی میوه توسط تکه اسفنجی نمناک خیسانده می شوند، بسیار مستعد این آلودگی هستند چرا که معلوم نیست آبی که روی آنها ریخته می شود از کجا و چگونه تهیه شده است؟!

 

 

 

 

 

 

عوارض بیماری

 

در موارد خفیف‌ تنها ممکن‌ است‌ 3-2 بار اجابت‌ مزاج‌ شل‌ در روز وجود داشته‌ باشد. در موارد شدید ممکن‌ است‌ هر 15-10 دقیقه‌ اسهال‌ آبکی‌ رخ‌ دهد.

          استفراغ

          تب‌

          سردرد

          دردهای‌ عضلانی‌

          بثور پوستی‌ قرمز رنگ‌ روی‌ شکم‌

          کرامپ‌های‌ شکمی‌ (گاهی‌)

خون‌ در مدفوع‌ (گاهی‌) یک‌ حمله‌ نسبتاً خفیف‌ ممکن‌ است‌ با اسهال‌ استفراغ‌ ساده‌ اشتباه‌ شود.

خونریزی دستگاه گوارش، پارگی روده و اختلال سطح هوشیاری از عواقب مورد انتظار این بیماری است.  از آنجا که محل تکثیر این میکروب در انتهای روده باریک است به همین دلیل هم، روده از همان جا دچار پارگی می شود.

بیماری ممکن است روی تیروئید تاثیر بگذارد و طحال را بزرگ و در نتیجه گلبول های سفید را کاهش دهد.

 عفونت‌ با سالمونلاتیفی که‌ یک‌ باکتری‌ است‌ که‌ در حیوانات‌ مبتلا به‌ عفونت‌ یافت‌ می‌شود و با گوشت‌ یا شیر آلوده‌ به‌ انسان‌ها منتقل‌ می‌گردد. پختن‌ کامل‌ میکروبها را می‌کشد. عفونت‌ می‌تواند به‌ وسیله‌ افراد بیمار یا حاملین‌ غیر بیماری‌ که‌ پس‌ از اجابت‌ مزاج‌ بدون‌ شستن‌ دقیق‌ دست‌ها به‌ غذا دست‌ می‌زنند، نیز منتقل‌ گردد.

 

 

 

 

اصول كلی درمان

 

        تشخیص‌ با بررسی‌ آزمایشگاهی‌ خون‌ صورت‌ می‌گیرد.

        ‌بستری در بیمارستان‌ برای‌ موارد شدید، سایرین‌ می‌توانند  در منزل‌ معالجه‌ شوند.

        افراد بیمار را جدا کنید و از آنها بخواهید از کمدهای‌ کنار                             تخت‌ یا حمام‌ استفاده‌ کنند.

        از یک‌ پوشش‌ گرم‌کننده‌ یا بطری‌ آب‌گرم‌ برای‌ تسکین‌ کرامپ‌های‌ شکمی‌ استفاده‌ کنید.

        دست‌ها را به‌ دقت‌ و بیشتر مواقع‌ بشویید.

        بیماران‌ را مرتباً در بستر بچرخانید.

        از پارچه‌های‌ ولرم‌ برای‌ کشاله‌ ران‌ و زیر بغل‌ برای‌ کاهش‌ تب‌ استفاده‌ کنید، آسپرین یا استامینوفن نخورید؛ هر دوی‌ آنها لوله‌ گوارش‌ را تحریک‌ می‌کنند. از مسهل استفاده‌ نکنید.

 

   داروها

 

        آنتی‌ بیوتیک‌ها تجویز خواهند شد.

        برای‌ موارد شدید گلوکوکورتیکوییدها علاوه‌ بر آنتی‌بیوتیک‌ها تجویز خواهند شد.

 

حداقل‌ 3 روز پس‌ از محو علایم‌، استراحت‌ در بستر ضروری‌ است‌. برای‌ پیشگیری‌ از تشکیل‌ لخته‌های‌ خونی‌ ورید عمقی‌، پاها را باید غالباً در بستر خم‌ کرد.

 

 

 

 

در طول‌ مرحله‌ اسهال‌ یک‌ رژیم‌ غذایی‌ کاملاً مایع‌ لازم‌ است‌. سپس‌ یک‌ رژیم‌ غذایی‌ پرکالری‌ و کاملاً متعادل‌ لازم‌ است‌. مکمل‌های‌ ویتامینی‌ و معدنی ممکن‌ است‌ کمک‌کننده‌ باشند.

 

 

دوره درمان با داروهای قدیمی 2 هفته و با داروهای جدید یک هفته تا 10 روز است و توسط آنتی بیوتیک صورت می گیرد. گفتنی است، افرادی که دارای اسید معده کمی هستند و از داروهای رانیتیدین و آنتی اسید استفاده می کنند، بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرند و درصد ابتلایشان بیشتر می شود. درمان بیماری اگر زود تشخیص داده شود، حتی به صورت سرپایی نیز صورت می گیرد.

 

چه کنیم حصبه نگیریم؟

 

شستشوی تمیز دست، میوه جات و سبزیجات را یکی از شرایط مهم در این بیماری است : علاوه بر این که افراد باید نسبت به پاکیزگی مصرف آب شرب آگاهی داشته باشند، لازم است سبزیجات در  2 مرحله شسته شوند ؛ ابتدا توسط ضدعفونی کننده های باکتری کش (آنتی باکتریال)  شسته و سپس توسط مواد شوینده ای همانند مایع ظرفشویی که باعث ایجاد محیطی لزج می شود عفونت های انگلی (آسکاریس و...) را از بین برد؛ چرا که این انگل ها توسط هیچ ماده ضدعفونی کننده ای از بین نخواهند  رفت.

 

راه‌های درمان بیماری حصبه کدام است؟

 

 

 

این بیماری در اکثر موارد با مصرف آنتی‌بیوتیک خوب می ‌شود. آنتی ‌بیوتیک‌ های مصرف شده در سال‌های اخیر معمولا کلرامفنیکل، کوتریموکسازول و آمپی‌سیلین بوده و متأسفانه در سال‌های اخیر گروهی از میکروارگانیسم‌ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ ها مقاومت پیدا کرده‌اند، ‌طوری که دیگر با تجویز این

 

آنتی‌بیوتیک‌ ها بیمار بهبودی کامل پیدا نمی‌کند، لذا از داروی جدیدی به نام سفتریاکسون و سیپروفلوکسازین و... استفاده می ‌شود.

با توجه به اینکه مصرف داروی کلرامفنیکل می‌تواند با ایجاد عارضه کم ‌خونی آپلاستیک همراه باشد، امروزه برای درمان حصبه، کمتر از کلرامفنیکل استفاده می ‌شود.

 

آیا بعد از درمان، این بیماری مجدداً عود می‌کند؟

 

در این بیماری امکان عود وجود ندارد، ولی بیمارانی که تحت درمان ناقص قرارمی ‌گیرند، احتمال دارد که ناقل بیماری شده و تا مدت‌ها در مدفوع خود، میکروارگانیسم سالمونلایی را دفع کنند.

 

عدم درمان به موقع این بیماری ممکن است چه عواقبی به دنبال داشته باشد؟

 

معمولاً این بیماران اگر درمان نشوند، بعد از حدود یک ماه خود به خود خوب می ‌شوند. ولی در همه ی افراد این گونه نمی ‌باشد و در مواردی، عدم درمان به موقع ممکن است عواقب جدی و حتی کشنده ای در پی داشته باشد.

 

 

شایع ‌ترین علامت عدم درمان به موقع حصبه، سوراخ شدن روده می‌ تواند باشد. خونریزی گوارشی هم ممکن است رخ دهد.

در کل هر عارضه‌ای ممکن است به دنبال عدم درمان به موقع بیماری ایجاد شود.

 

 

 

 

در برخورد با این بیماران و درمان آن چه مشکلاتی وجود دارد؟

 

قبلاً برای درمان حصبه مجبور بودیم بیماران را بستری کنیم و داروی تزریقی به آنها تجویز کنیم. ولی امروزه با درمان‌های جدید، دیگر نیازی به بستری کردن بیمار نمی‌ باشد و می ‌توانیم با داروهای سرپایی و ارزان و دردسترس، او را درمان کنیم. خوشبختانه هم اکنون مشکل خاصی در رابطه با درمان این بیماران وجود ندارد.

 

توصیه بهداشتی به بیمار

 

باید تمام مسائل بهداشتی را رعایت کند و با توجه به این که ممکن است بیماری تا حدود یک ماه خود به خود خوب شود، نیاز به درمان خاصی وجود ندارد.

 ولی چنانچه تب ادامه یافت یا از علامت‌هایی که گفته شد در بچه ها مشاهده شد، به پزشک متخصص مراجعه کند و از درمان فرزند خود توسط پزشک مربوطه مطمئن شود.

 

 

دست‌ها را قبل از صرف هر غذایی حتما با آب و صابون بشویید و تمام مسایل بهداشتی را رعایت کنید و از مصرف غذاهایی که امکان آلودگی دارند، بپرهیزید.

 

توصیه کلی در رابطه با این بیماری ؟

 

با توجه به اینکه این بیماری از راه دهانی- مدفوعی منتشر می ‌شود و فرد را مبتلا می‌ کند، توصیه می‌ شود دست‌ها را قبل از صرف هر غذایی حتما با آب و صابون بشویید و تمام مسایل بهداشتی را رعایت کنید و از مصرف غذاهایی که امکان آلودگی

 

دارند، بپرهیزید. در آخر به توصیه ی سازمان بهداشتی جهانی توجه کنید که عنوان می ‌کند:

- اگر در جایی می ‌خواهید چیزی بخورید، بهتر است آن را بجوشانید و بعد مصرف کنید.

- اگر امکان جوشاندن آن مواد وجود ندارد، بهتر است که آنها را بشویید و مصرف کنید.

- اگر امکان شستن آن مواد وجود ندارد، بهتر است پوست آنها را بکنید و بعد مصرف کنید.

- در نهایت اگر امکان پوست کندن آن مواد وجود ندارد، بهتر است از مصرف آن صرف نظر نمایید.

به عنوان مثال در بهار و تابستان که مردم از توت استفاده می ‌کنند، چون در مصرف این میوه موارد بهداشتی گفته شده رعایت نمی ‌شود، معمولاً به دنبال مصرف توت، اسهال ‌های شدید و ناراحتی‌ های گوارشی پیش ‌می ‌آید. پس بهتر آن است كه در هنگام شیوع این بیماری از مصرف برخی میوه ها صرفه نظر كنیم.

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.

http://www.saeedsite.mihanblog.com

 

 

 



فهرست وبلاگ
پیوندهای روزانه
طبقه بندی
آرشیو
نویسندگان
پیوندها
صفحات جانبی
نظرسنجی
    نظرتان را بگویید



آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
جستجو
آخرین پستها
اَبر برچسبها